50 odcieni pieczywa…

chlebekOstatnio coraz więcej zastanawiam się nad tzw. ciemnym pieczywem. Generalnie jedyne słuszne pieczywo to pełnoziarniste. Wszystkie inne razowce, grahamy, 7 nasion były dla mnie zawsze ciemniejszą odmianą białego pieczywa. Ot, trochę domieszki żytniej mąki, inne barwione słodem itd.

Przez ostatni miesiąc mieszkałem u znajomych gdzie w zasadzie podaje się tylko biały chleb. Zrozumcie mnie dobrze, oni się odżywiają całkiem zdrowo – sałatki, warzywka, gotowane mięsko lub grillowane… Tylko ten chleb… Po dwóch tygodniach zaczęły doskwierać mi zaparcia. Jako, że generalnie jadam mało pieczywa a białego w ogóle, mój organizm mógł nie być przyzwyczajony. Postanowiłem kupić sobie ciemniejszy chleb (nie pełnoziarnisty, ot jakiś tam razowiec i to jeszcze niespecjalnie ciemny) i sytuacja poprawiła się. Po przeanalizowaniu kilku dni z nowym pieczywem upewniłem się, że była to jedyna zmiana jaką zastosowałem w diecie. Wszystko inne pozostało tak samo, wg stylu odżywiania moich przyjaciół.

Cóż to był za chleb zapytacie? Czy miał dużo błonnika, był bogaty w ziarna? Otóż… niespecjalnie.

Pominę nazwę producenta i przepisze składniki: mąka pszenna, woda, mąka żytnia, żyto krojone, ziarno słonecznika (6%), drożdże, olej roślinny, sól, ekstrakt słodu jęczmiennego. Nic specjalnego jak widzicie, dodatkowo producent nie podaje jakie są proporcje mąk wnioskuje więc, że przeważa pszenna i to bardzo!

Cały ten wpis to takie moje przemyślenia nt. omijania białego pieczywa i zastępowania go ciemniejszym. Przypadkowo udowodniłem sobie samemu, że nawet najzwyklejszy mieszany chlebek, „barwiony” razowiec czy pięćset innych nazw jakie można mu nadać, jest najwyraźniej lepszy od zwykłego białego.

A jakie są Wasze doświadczenia w tej kwestii?

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s